Теплице

Информация | Kарта
seen
3572
facebook
Теплице

В Северна Бохемия, в близост до германската граница, се намира един град, интересен заради изумителни му контрасти – Теплице. Цели безлюдни улици с жилищни сгради, празни и мръсни още от 1945 г. когато немското население напуска Теплице, са в пълен контраст с прекрасните паркове в центъра на града. И като допълнение, което успява да измие сивотата на онези улици, над тези паркове надничат спа центрове. Теплице поставя наченките на своята туристическа известност през XI век, но реално се появява на картите на курортите едва през XVIII век. Сред именитите му посетители се нареждат Бетовен, Лист, Вагнер и Ибсен.

За величието на града през годините свидетелстват великолепните вили в неокласически стил и сецесион. Теплице е избран за мястото, където през 1813 г. , и Прусия скрепят с подпис „Свещения съюз” против Наполеон.

Главният площад на Теплице – „Замецке Намнести”, е приютил някой от историческите паметници на града като Чумната колона на Матиас Браун, неокласическият замък – днес превърнат в музей, и църквата. Но най-красива си остава сградата на едновремешна къща, днес сграда на хотел „Prince de Linge”.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS