Край бреговете на реките Орлице и Лабе, там в Източна Бохемия, се е разположил един град – Храдец Кралове, който в превод би звучал като „Градът на Кралете” или по-скоро „Замък на Кралицата”.

Храдец Кралове е основан през XIV век, развива се с много добри темпове, и след 500 години на географската карта вече втория по важност град в Бохемия. И този град, както повечето в Чехия, сбъдва мечтите на туристите. Има достатъчно забележителности, но най-ярките сред тях са два забележителни музея и многобройни сгради от XX век.

Тихият стар град на Храдец Кралове се е излегнал на дълъг хребет на единия бряг на река Лабе. Главният площад „Велке намнести” заема по-голямата част от неговата площ. Точно на площада слънчевите лъчи къпят в светлина грамадната кула-камбанария „Бяла кула”, която датира от XVI век. В сравнение с нея готическата катедрала на стария град, от която са запазени само каменен табернакъл и олтарник с картини от дърво, изглежда дребна. До „Бялата кула” може да се види многократно реставрираната сграда на Кметството на Храдец Кралове.

На площада „Велке намнести” изобилстват сгради с различни статути и размери – от скромни къщи на търговци с магазини под аркадата и се стигне до бароковата сграда на епископски дворец от 1716 г. В средата на площада се извисяват изящна Чумна колона от 1717г. и фонтан. В пределите на площада в стария град на Храдец Кралове се намира и красива жълта йезуитска църква, датираща от XVII век и дело на Карло Лураго.

В съседство на църквата е разположен йезуитски колеж, срещу който е който „Галерия на съвременното изкуство”, която предизвиква истинско възхищение. Тя се помещава в сива сграда в стил сецесион от 1912 г, проекта за която принадлежи на Освалд Поливка. В тази галерия са изложени работи на Бохумил Кубища, игривите и закачливи картини на Йозеф Чапек, както и сюрреалистичните абстракции на Йозеф Шима.

В Храдец Кралове през 1912 г. е основан „Музей на Кранске”, чиято сграда отново е проектирана от Котера. В архитектурата му се наблюдава майсторско съчетание на елементи на сецесион с неповторима геометрична сила и оригиналност. Сред изложените експонати в музея се отличават изящните витражи на Франтичек Кисела, както и модел на града от 1865 г. на Ян Котера.

На отсрещната страна на площада е новата част на Храдец Кралове, която си е чиста проба експозиция на колекция архитектурни образци от XX век.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа Храдец Кралове