Литомишъл

Информация | Kарта
seen
2812
facebook
Литомишъл Photocredit: mirekdeml | Fotolia

Преди 1259 г. там, където днес се намира град Литомишъл, е имало просто един замък. През 1259 г. всъщност се ражда самия чешки град.

По-късно значението на града нараства, но когато хусистският генерал Жижка поема властта над Литомишъл нещата не се развиват в положителна посока.

Може би най-голямата и известна забележителност на Литомишъл е ренесансовия замък, датиращ от 1568-1581 година. Сградите на замъка са не само изключителен образец за архитектурно усъвършенстване, но също така се вписват в аналите като родното място на Чешкия композитор Бедржих Сметана. На площад с цилиндрична форма – „Сметаново намнести”, който е един от най-големите в Чешката република, се издигат сградата на кметството в готически стил, както и поредица от възрожденски и барокови къщи, почти всички с аркади и сводести стаи. Тези сгради образуват един парад на архитектурните стилове в Литомишъл. Една от най-важните сред тях е къщата на рицарите, впечатляваща със забележителната си фасада.

В миналото Литомишил е значителен религиозен център. Именно в него през 1344 г. е създадена втората епископия в Чехия, макар и да престава да съществуват по време на Хуситските войни. Граматическо училище на Литомишъл е с голямо значение за държавата през XIX век.

Културното влияние на Литомишъл далеч надхвърля границите на религиозната му значимост. Изисканият заради своя интериор замъка, особено бароковия театър на замъка, амфитеатър в парка на замъка и „Къщата на Сметана”, предлагат разнообразни програми, концерти и театрални представления и по този начин обогатяват живота на града през цялата година. Комплексът на замъка е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 1999 г.

През 1994 г. именно в този замък в Литомишъл се е състояла срещата на седемте президенти от Централна Европа. Това налага властите да изготвят план и да се заемат с възстановяването на многобройните сгради, който днес са в изключително добро състояние.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
23.52 °C | ясно небе

Вятър: 2.6 m/s

Влажност: 49 %

Атмосферно налягане: 1015 hpa

Облачност: 0 %

RSS