Кукс

Информация | Kарта
seen
2893
facebook

Кукс е бароков комплекс в Източна Бохемия, северозападно от Яромерж, който е съвършено различен от типичните спа курортите.

Историята на Кукс започва в далечната 1694 г. 17-годишният аристократ от немски произход – граф Антон фон Шпорк, наследява имението и огромно богатство. След като открива минерален извор в Кукс, решава да построи курорт, в който да не липсва нищо. И така се получава – освен минерални бани, болница и дворец, комплексът на Кукс включва и театър, парк-лабиринт и хиподрум.

Завършеният през 1724 г., спа курортът Кукс се превръща в идеална комбинация от места за културни развлечения и лечебни води. Имиджът му привлича личности от висшето общество на Централна Европа и скоро Кукс става едно изключително модно място за срещи на елита.

Честният оркестър на Шпорк радва посетителите на Кукс, а пищни фиести, минаващи покрай реката, и ловни излети се организират, за да уплътнят с удоволствие престоя на гостите.

За съжаление в проекта на Кукс има допусната грешка, която коства разрушаване на повечето сгради на комплекса – разположени са по двата бряга на река Лабе, която през 1740 г. излиза от коритото си и опустошава голяма част от Кукс. Но най-фатален се оказва факта, че богатият минерален извор не може да бъде възстановен и Кукс няма бъдеще като спа курорт.

Със смъртта на Шпорк през 1738 г. умира и надеждата Кукс да бъде възстановен. Малкото, което е запазено от него е достатъчно внушително, за да разкаже за величието на този бароков комплекс. Класическата сграда на болницата е най-добре запазена, както и проектираният от Джовани Алипранди кръгъл параклис и криптата гробница на семейство Шпорк, всичките намиращи се на широка тераса над реката.

Най-голяма забележителност на Кукс си остава парадът на 24 алегорични статуи от Матиас Браун, изобразяващи Пороците, от едната страна на фасадата, и Добродетелите, от другата й страна.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS