Обширна територия от покрити с иглолистни гори склонове и върхове образува най-високата планина в ЧехияКърконоше, или т.нар. Исполински планини, голяма част от които през 1963 г. са обявени за национален парк.

От планинския масив Кърконоше извират реките Изера и Лабе и прорязват в планината дълбоки долини със заоблени върхове. В пределите на планината се намират и няколко курорта – спа курорта „Янске Лазне”, курортите „Харахов” и „Шпиндлеров Млин”, както и града Харахов в северната част на Кърконоше. Високите, покрити от сняг върхове и склонове са идеални са ски спортове, а през лятото добре обозначените пътеки предлагат идеални условия за пешеходни разходки из красиви местности.

Един от най-популярните маршрути сред планинарите е този по билото, по което минава границата между Полша и Чехия. Голямо изкушение за алпинистите е изкачването на най-високия връх на планината – Снежанка.

Най-живописен пък е маршрута по пътеката „Харах”, носеща името на граф Харах, който я трасирана за първи път през 1879 г. и отворена само през лятото.

Националният парк „Кърконоше” е рай за любителите на природата. Той е дом на 165 вида птици и около 1300 растителни вида. Огромна заплаха пред парка са киселинните дъждове, заради които съдбата на едни от редките растителни видове, наблюдавани тук, е под въпрос. Кърконоше е планина, донякъде обгърната от легенди. Едно време териториите й са били по-непристъпни и необитаеми. Едно заради страха, който предизвиквали горите, и второ – заради преживяванията на германските и италиански златотърсачи през XVI век, както и от историите на фермерите, изсичащи част от горите, за да осигурят храна за добитъка си.

Страхът от Кърконоше се подсилвал и от непознатото, приело образа на свръхестествен исполин, наречен Краконош, на който се приписвали природните бедствия по тези места. Първите туристи в Кърконоше идват едва през XVIII век, заредени с нужната доза смелост, тъй като единствените подслони в планината били планинските хижи. Така се слага началото на процъфтяващите днес в подножието на Кърконоше курорти, за да се превърнат днес в най-добрите зимни курорти в Чехия.

На входа на националния парк се намира най-удобната и основна туристическа база Връхлаби. Харахови е по-впечатляващ от нея и е зареден с празнична атмосфера. В пределите на парка е й малкия спа курорт „Янске Лазне”, възникнал през 1677 г.

Най-добрите ски курорти в Чехия също са в Кърконоше, под Снежкоу – Шплиндеров Млин и Пец, макар и да не са с толкова красива природа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Кърконоше