Европа >> Чехия >> Бохемия >> Чески рай

Чески рай

Информация | Kарта
seen
3435
facebook

Чески рай е природен резерват в Източна Бохемия. Това е една природна територия, характеризираща се с уникални скални образувания, стари замъци и исторически сгради. Чески рай е типичния пример за невероятно бързата промяна на пейзажа в Бохемия и е обявен от ЮНЕСКО за Геопарк през 2005 г.

Пясъчни хълмове и естествени мостове, както и базалтови колони и оголени скали са едни от природните чудеса на Чески рай. Територията на Чески рай е достъпна за пешеходни преходи, с които посетителите много добре могат да разгледат парка. С кола пък могат да се разгледат древните замъци в Чески рай, датиращи от XIII век.

Центърът на Чески Рай е град Търнов. В него се намира основната туристическа база, предлагаща много полезна информация на посетителите. Тук е издигнат музеят „Чески рай”, който притежава богата колекция от минерални и археологически ценности. В покрайнините не Търнов пък се намира ренесансовия дворец „Хруби Розец”.

По пътя за следващата спирка на туристическата обиколка посока Ичин се откроява силуета на останките на друг замък – замъкът „Валдщайн”. Маршрутът отвежда до село Хруба неслучайно, тъй като тук се намират най-невероятните скални образувания, носещи името „Скалният град”. Този скален комплекс представлява над 400 скали с много странни имена – едната например се казва „зъба на дракона”.

По тези места се намира още едно от историческите бижута на Чески Рай – замъкът „Троски”, построен върху две вулканични скали – едната се казва „Баба”, а другата „Панна” – в превод „девойка”.

Тръгвайки към западните земи на Чески Рай се стига до село Соботка, известно с намиращата се над него ловна хижа „Хумпрехт”, датираща от 1666 г. Над село Подкост пък се извисява крепостта от XIV век „Кост. Между Соботка и Ичин се намира друг природен феномен на Чески Рай – най-големият скален град „Праховските скали”. Сред образуванията се различават колони, тунели, канари, мостове и пещери, за които има данни, че са били обитавани през новокаменната ера.

Ичин е друг възлов град в Чески Рай, който генерал Валдщайн превръща в столица на своето графство Фридланд. След смъртта плана за развитие на града не се осъществява, а като спомен от неговото управление са останали някои забележителни места.

Например булевардът с хиляди липи по него, отвеждащ до градините „Либосад”, които генерала създава като своя лятна вила. Разбира се, запазен е и ниският дворец на Валдщайн, който заема по-голямата част на площада на Ичин. Днес в двореца се помещават музей и галерия.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS