Замъкът Опочно възниква на мястото на средновековна крепост, която е била застанала на търговски път, през 1068 г. Замъкът е унищожен през 1425 г. след опустошителната сила на кървавите хусистки войни.

Семейство Торчков го възражда отново през XVI век Богатството на фамилията осигурява финансово възможността за изключително добра реставрация на замъка и за разширяване на строителството на една обширна територия. В резултат Опочно е замък със сграда в правоъгълна форма, с кръгъл двор, в който се издигат арки с тънки тоскански колони, които описват всички стаи в замъка.

Фасадата за Опочно оживява с богати сграфито декорации. Тази част на замъка, която гледа към града, е оборудвана с механизми, с които действително действа като защита срещу неканени и нежелани гости. Основна част на Опочно всъщност се явява една оръжейна сграда от 1600 г. и малък едноетажен замък с параклис.

След битката при Бяла гора през 1620 г. Опочно било конфискуван и преминава в ръцете на офицер от царската армия – новият господар е Рудолф Колоредо. В началото на XVIII век Колоредо решава да започне реконструкция на двореца и така Опочно е преобразен в бароков стил. През 1813 г. гости на Опочно са руския цар Александър I, кралят на Прусия Бедржих Уилям III и австрийския външен министър Метерник, които се събират, за да предприемат действия срещу Наполеон.

През XIX век на Опочно са направени още промени, които променят архитектурата му и й придават звучене, типично за класицизма. Част от арките са унищожени, за да се изгради парк по английско подобие. В него могат да бъдат видени редки дървесни видове, малки езерца с изкуствени водопади, китайски павилион и изкуствена пещера за отшелници.

В Опочно за посетителите е открита изложба на интересен исторически интериор с мебели и ценни художествени колекции, етнографски предмети от Африка и Америка, колекция от произведения от произведения на италиански, холандски и чешки художник, библиотека с над 12 000 книги и оръжеен склад с един от най-големите колекции оръжия от Чехия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Опочно