Бърно е град в Югоизточна Чехия, център на Южноморавски край. Градът е втори по големина в страната и е разположен при сливането на реките Свитава и Свратка.

В Бърно, след разпадането на Чехословакия, са дислоцирани институции като Конституционният и Върховният съд, както и Висшата прокуратура на Чешката република. В исторически план Бърно се споменава за първи път през XI в., като данните от този период са съществуващ замък, но са намерени доказателства, че районът е обитаван още от V век. Едно е неоспоримо при историята на града – Бърно има важно отбранително значение чак до средата на XIX век.

От края на XII век Бърно е столица на съставно княжество, а през 1243 г. получава статут на кралски свободен град. В края на XIII век Бърно е избран за резиденция на моравските маркграфове. Хусистските войни не пропускат земите на Бърно, но града остава верен на краля. През 1454 г. именно по негова заповед всички евреи биват изгонени.

Историята на Бърно минава и през царуването на Хабсбургите и тогава той е известен под името Брюн. Бърно играе ролята на икономически и културен център на Моравия, и ежегодно в него се провеждат международни панаири. По време на Тридесетгодишната война е обсаждан през 1643 г. и 1645 г. от шведски войски, а от пруски войски през 1742 г. Бърно е обявен за център на епископства през 1777г. става център на епископства.

В Бърно се намират редица центрове на науката и културата. В града се намират Филиалът на Чешката академия на науките, Университетът „Томаш Масарик“, Академията на музикалните изкуства „Леош Яначек“, Моравската художествена галерия, както и няколко музея: градски, художествено-промишлен, национален технически и др.

Бърно е промишлен град, но историческият му център е очарователен. Сред главните архитектурни паметници в историческата централна част на града се отличават готическата катедрала „Св. св. Петър и Павел“, църквите „Св. Яков“, „Св. Томаш“ и „Св. Ян“, готическите стара и нова сгради на градската управа, и наред с тях - многобройните сгради в стил ренесанс и барок – един театър от XV век, както и Капуцинският манастир от XVII в., в който са разположени гробове на чешки аристократи. Над Бърно се издигат два хълма – Петеров и Шпилберк. На върха на Петеров се намира катедралата „Св.св.Петър и Павел”, чиито вретеновидни кули се забелязват от километри. Шведското нападение по време на Тридесетгодишната война нанася трайни разрушения върху сградата й, но в последствие тя е възстановена в бароков стил от Моржиц Грим, а малко по-късно екстериорът и целия църковен хор са преобразени в готически стил в началото на XX век.

Готическата църква „Св.Яков” е енорийска църква на Бърно с характерна висока кула-камбанария. Нейната готическа елегантност е някак си необходима сред толкова много бароково звучене на повечето религиозни паметници на Бърно. Църквата „Св.Томаш” е известна с тройния си амвон, а също и със съседството си до някогашния губернаторски дворец, проектиран от Братя Грим.

Доминиканската църква „Св.Михаил” от 1655 г. е разположена зад сградата на Старото кметство и в близост до сградата на Новото кметство. Внушителната й осанка се дължи изключителните й барокови статуи и олтарник Сградата на Новото кметство всъщност е предишния Доминикански манастир, който Братя Грим построяват в Бърно през 90-те години на XVI век.

Величествената сграда на „Махенски театър” се намира вляво от „Малиновскехо намнести” в Бърно. Обстановката му е пищна – разполага с красиви стълбища, полилеи, салони за почивка и потънала в злато зала с три балкона.

Към забележителните архитектурни забележителности на Бърно от XX век спадат сградите на Операта, Международния промишлен панаир и вила „Тугендхат“. Августинският манастир в Бърно е известен с това, че в него своите опити провежда Грегор Мендел.

Панаирните палати се намират встрани от центъра на Бърно. Построени са през 1928 г. и се използват и днес. Те са поле за изява на водещи чешки архитекти, работещи в стил функционализъм. Вила „Тугендхат” е значим експонат на архитектурата от XX век. Построена е през 1930 г. по проект на Мис ван дер Рое. Бялата, изчистена от декорации, сграда на вилата е пример за идеята за „свободно пространствено оформление” или т.нар. стил „оупън спейс”.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 2 гласа Бърно