Зноймо

Информация | Kарта
seen
4351
facebook
Зноймо Photocredit: karp5 | Fotolia

Старинният град Зноймо е разположен в Южна Моравия в Чешката република, по протежение на границата с . Мястото, където днес Знойно разстила своите земи, е било населявано от древни времена. Преди хиляди години принцът на Бохемия – Бржетислав I, издига тук цитадела, за да охранява важен търговски път. Военно-стратегическото значение на Знойно намалява с течение на времето, докато накрая той се превръща в религиозен център с неособено привлекателни промишлени предградия.

В Знойно има два главни площада – „Хорни намнести” и „Масаривико намнести”. Зноймо е град, който предлага на своите посетители доста забележителности. Някои от тях са Ротондата на „Св. Богородица” и „Св. Катрин Дийн”, както и катедралата "Св. Николай" с прекрасна гледка към Крава планина и долината на река Тая.

Готическата църква „Св.Николай” е елегантна църква с пищен бароков амвон. Зад нея се намира малкият параклис „Св.Вацлав” от XVI век.

Малката романска ротонда в близост до останките на местния замък датира от XI век. Прекрасните й фрески са добавени през XII век и са единствените свидетели от този период в Чехия. Долният ред фрески представлява сцени от живота на Дева Мария, а горният – на легендарната принцеса Либуше и кралете Пршемисловци.

Бароковата църква „Св.Иполит” в Знойно е разположено на мястото, където през IX век се е намирал самия град. Куполните й фрески са дело на австрийския художник Франц Антон Маулберч.

Под земята Зноймо представлява уникален исторически паметник. Това е система от подземни тунели и мазета, разположени на 4 етажа и с обща им дължина до 27 км. Това е един от най-големите подземни тунели в Централна Европа, коридорите на който са построени преди всичко за съхранение на храни и напитки. Тази част на Зноймо под земята е била използвана също за защита на града, като е била неразделна част от крепостта.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
10.09 °C | ясно небе

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 71 %

Атмосферно налягане: 1016 hpa

Облачност: 0 %

RSS