Валтице е част от включения в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО културно-природен комплекс Леднице-Валтице. Валтице е по-красивия от двата най-големи моравски дворци, собственост на фамилията Лихтенщайн.

Валтице е разположен на място, което през XII век е било замък, който е бил многократно променян и преустройван. Днешният облик на двореца датира от XVIII век. Днес визитката на Валтице звучи така „помпозен бароков дворец, обкичен с гербове, статуи и военни символи”.

Част от двореца Валтице е превърната в хотел, като посетителите имат възможност да разгледат някои от апартаментите, отредени за височайши гости. Сградата е наистина величествена, като страхотно впечатление прави открояващият се разкошен параклис в стил късен барок. Друго въздействащо декорирано помещение е облицованата с дърво „Златна стая”, намираща се до спалнята на принцесата. За съжаление, след национализацията цялата мебелировка на Валтице е изнесена и поради тази причина повечето стаи са почти празни.

От 30-те години на XV век Валтице разполага и със собствена винарна, която може да бъде посетена.

Животът в двореца се променя и той сякаш оживява под звуците на фестивала на бароковата музика, включващ оперни и балетни представления на открито, който се провежда през август.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворец Валтице