Замъкът Леднице е част от културно-природния комплекс Леднице-Валтице, който ЮНЕСКО обявява за част от световното културно наследство през 1996 година. Тази красива местност се състои от основни звена замъка Валтице и съседните градчета, както и замъка Леднице и околните селца.

Замъкът Леднице и природният парк, в който се намира, са разположени в южната част на Моравска област в Чешката република. Блестящият бароков комплекс Леднице се издига в едноименния град, а проекта му принадлежи на едни от най-добрите дизайнери и архитекти. В състава на дворцовия ансамбъл влизат няколко части, които стоят сред красив парк на брега на река Дийе, съвсем близо до град Микулов.

През XVI век оригиналният готически замък Леднице е реконструиран и в резултат на негово място се ражда прекрасна барокова постройка. По-късно в годините дворецът се превръща в седалище на Камарата на Лихтенщайн, които обитават Леднице чак до XIX век.

За да отговаря на тяхното потекло, класа и богатство, Леднице претърпява редица подобрения. Така първият етаж се приспособява за живеене, като днес тук може да се разгледа пищния Княжески апартамент. Вторият етаж се посвещава на децата, а в наши дни тук е поместена картинната галерия.

Настоящият си вид замъкът Леднице придобива след неоготическата реконструкция в периода 1846-1858 г.,ръководена от архитекта Георг Вингелмюлер. При последната реконструкция на Леднице в края на XIX век към красивия парк са прибавени постройките на Храма на Аполон и Храмът на трите грации.

Датиращите от края на XVІІ век барокови училищни сгради на школата по езда на Леднице са се запазили до днес. Заслугата за тяхното построяване е на Йохан Фишер. В източната страна на имението се е запазила една красива стъклена къща, която е строена между 1843-1845 г.

Днес замъкът Леднице представлява удивителна архитектурна палитра от готически, бароков и класически стил. От бароковия период се е съхранила зидарията от недялан камък. Промените са най-вече по фасадата, като изпъкват интересни форми като зъберите, балконите, местата за наблюдение, малките кули и комини. От интериора на Леднице интерес представляват витата стълба в библиотеката и дървеният таван от липа в т.нар. Синя стая, както и чарът на украсата от слонова кост и мрамор.

В замъка Леднице освен картинната изложба, врати за посетители е отворил музей на селското стопанство, който предлага една огромна и уникална глава на мамут.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замък Леднице