Велехрад

Информация | Kарта
seen
2888
facebook
Велехрад Photocredit: siloto | Fotolia

Велехрад е село в Южна Моравия, в област на границата с и , в планините до Ухренско градище.

Велехрад в миналото е бил главният град на Велика Моравия по времето, когато е властвал княз Ростислав. Велехрад е известен с това, че в него през 863 г. братята Св.св. Кирил и Методий са донесли славянската азбука и са работили в мисията си във Великоморавия от 863 г. до 867 г.

Велехрад е прославен и като епископски и архиепископски център, играл ролята и на седалище на св. Методий през IX век. Той се е борил с триезичната ерес след като е ръкоположен от папата за архиепископ на Моравия и Панония през 869 г. През 884 г. Св. Методий тръгва към , за да християнизара Бохемия и да покръсти владетеля ѝ Боривой и съпругата му Людмила. Методий е починал във Велехрад през 885 г. и вероятно гробът му е положен в старата епископска църква, която се е издигала тук. Държавата пада под унгарска и немска власт, а Велехрад се споменава отново през 1131 г. в доклад на епископа на Оломулц, както и в по-късни документи.

Днешното „Старе место” на Велехрад се проучва активно с археологическа насоченост още от 1948 г.

Велехрад е сред най-известните духовни места за поклонение в Централна Европа, особено сред католиците от Чехия, Словакия и Хърватско. Първият Цистериански манастир в Моравия е основан тук през 1205 г., а през XIX век йезуитите основават училище в него. Поклонническата базилика, както и самият манастир са посветени на св. св. Кирил и Методий. През 1990 г. поклонението в манастира се е водило лично от папа Йоан Павел II.

Велехрад е място, считано за символ на единството и мост, съединяващ изтока и запада на християнска Европа. Неговите жители и общината се стремят не само да съхранят хилядолетните традиции на тази слава, но полагат големи усилия това да се развива и в бъдеще.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
умерен дъжд
12.9 °C | умерен дъжд

Вятър: 3.1 m/s

Влажност: 93 %

Атмосферно налягане: 1006 hpa

Облачност: 40 %

RSS