Злин

Информация | Kарта
seen
4310
facebook

Злин е фабричен град в Южна Моравия, който дължи своето развитие, както и голяма част от историята си, на фабриката за обувки „Бата”. Томаш Батя е „строител” не само на своята вила, но и на цял „корпоративен град”, с който осигурява жилища на своите работници. Възходът на обувната индустрия на Бата е билетът на Злин за света на успеха – от малко градче той се превръща в град, разлял се из тучна долина и с население около сто хиляди души.

Томаш Батя-баща строи града, воден от желанието си да осигури на работниците си добри жилища, качествени образователни и културни възможности, защото именно благодарение на тях той е най-големия производител на обувки в света.

За тази цел той привлича най-добрите архитекти по онова време, сред които французина Льо Корбюзие и чеха Ян Котера. Недоволен от плана за града на Льо Корбюзие, Батя възлага задачата на Франтишек Гахура. Всичко започва и се разраства около централната сграда – самата фабрика за обувки. В нея днес е разположен музей, посветен на богата колекция от обувки. От първоначалния план на града, срещу фабриката, са останали универсален магазин, хотел и кино.

Още с раждането на града се ражда и големият площад „Масариково намнести”, на който са разположени училище и концертна зала.

Голяма част от постройките на Злин са разрушени по време на Втората световна война. Като спомен от онова време е осъвременения ренесансов замък. Той е интересен не толкова заради архитектурата си, колкото заради музея вътре в него. В него е разположена колекция, включваща чешко изкуство от XX век – картини на Фила, Кубища, Чапек и други, както и експонати от Южна Моравия. Злин е родно място на някои известни личности, сред които Ивана Тръмп и драматурга Том Стопард.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS