Да възстановят разрушенията от Тридесетгодишната война в стария град на Кромнержиж през 1686 г. се наемат князете епископи на Оломоуц. Благодарение на тях е издигната невероятна дворцова резиденция, украсена с превъзходни италиански градини и прилежаща към двореца изящна галерия.

Независимо, че в Чехия дворците са кой от кой по красив, този няма равен по великолепие и разкош.

Князът епископ Карл Еузебиус фон Лихтенщайн-Кастелкорн се заема със задачата да възстанови епископския дворец. Той привлича италианските архитекти Филиберто Лукезе и Джовани Тенкала за изготвяне на плана за новия дворец Кромнержиж. За декорацията на интериора и стуко декорациите князът гласува доверие на италиански майстори, като Балтазаре Фонтана например.

Пожар през 1752 г. опожарява оригиналния интериор на високата кула на Кромнержиж, но художниците Франц Антон Маулберч и Йозеф Щерн са привлечени да изрисуват стените отново. Фреските на Щерн обрисуват митичната гръцка планина Парнас и остро контрастират на пуританския облик на Кромнержиж.

Дворецът Кромнержиж разполага с огромна библиотека, която е побрала повече от 50000 тома, колекция глобуси и богат музикален архив с партитури на Моцарт и Хайдн, наред с тях и колекция монети и медали. Обиколката на Кромнержиж, освен през високата кула и библиотеката, минава и през Ловната, Тронната и Царската зали.

Художествената галерия е разположена на втория етаж на двореца Кромнержиж. Картинната й колекция е най-голямата прочута извън Прага колекция, в която присъстват шедьоври като религиозните картини на Майстора от Кромнержиж и Лукас Крахах Старши. Италианското изкуство е представено с картини на Веронезе, Джакопо Басано и Тициан. Градините на Кромнержиж са също толкова величествени, колкото и самия дворец. Простират се до бреговете на река Морава и имат много езерца и водни канали. Сред забележителностите на градините са „Китайски павилион”, волиера и менажерия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворецът Кромнержиж