Европа >> Чехия >> Моравия >> Моравски карст

Моравски карст

Информация | Kарта
seen
3665
facebook

В Южна Моравия има един пленителен район с девонски варовикови възвишения, в който бездната Мацоха е най-известната забележителност. Този природен парк е познат като Моравски карст и се намира в близост до градчето Бланско, на север от . Районът Моравски карст е обявен за защитена зона през 1965 г.

В гористата местност на Моравски карст има изумителни скални образувания и дълбоки проломи с километри скали и тунели. Обширната територия на Моравски карст е изпълнена с над 1000 пещери, но само до 4 от тях е разрешен достъпът на туристи. В много от скалните образувания са се съхранили останки от първобитните хора. В пещерата Кулна е намерено неандерталско селище, както и множество рисунки на бизони по стените на пещера Пекарна.

Пещерите Пункевни са най-невероятните и посещавани особено през лятото. Обиколката из тях минава обхваща 5 пещери, които пленяват с блестящи сталактити и сталагмити, които са резултат от прецеждането на дъждовната вода през варовика.

Пещерите Катержинска не могат да се сравнят по посещаемост с Пункевни, но пък не им липсва разнообразие от сталагмити. В тяхната невероятна обстановка през лятото се изнасят концерти.

Южно от селцето Слоуп се намират най-страшните пещери на Моравски карст – Слоупско-Шошувске. В тях са открити множество вкаменелости, а през 1966 г. – останки от неандерталец.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS