Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Замък Пернщайн

Замък Пернщайн

Информация | Kарта
seen
3260
facebook
Замък Пернщайн Photocredit: olgasyrova | Fotolia

Пернщайн е замък в Южна Моравия, кацнал на скала над градчето Недведице. Той става известен като мраморния замък, тъй като рамките на вратите и прозорците му са били от мрамор.

Пернщайн е построен в периода 1270-1285 г. от владетеля на Медлов. Крепостната твърдина на фамилията Пернщайн се разраства през годините и с течение на времето се превръща е един от най-големите и запазени чешки замъци.

Пернщайн е проектиран и построен, така че да създава впечатление, че е непревземаема крепост. Именно поради тази причина фамилията Пернщайн го превръща в своя дворцова резиденция-крепост.

Най-старите части на замъка са отбранителните валове и кръглата кула, а най-голямата му забележителност – дървеният мост, свързващ двете кули на замъка. Удивление предизвиква цялата постройка на замъка и винаги си остава загадка как това творение е издигнато на една скала. Но пък самото му местоположение го прави напълно непревземаем.

Една туристическа обиколка из двореца разхожда посетителя през оградените със стени и порти части на Пернщайн. Замъкът през годините сменя няколко собственика и тъй като всяка фамилия, управлявала го, го променя по някакъв начин, ренесансовият дворцов интериор е променен и предекориран, Великолепието му обаче на моменти е разочароващо, тъй като е в контраст на драматизма на екстериора му.

Сред оригинално запазените части на Пернщайн са параклис от 1570 г., бароковата Рицарска зала, украсена със стуко декорации и библиотеката.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS