Европа >> Чехия >> Моравия >> Град и замък Телч

Град и замък Телч

Информация | Kарта
seen
3549
facebook

Телч е град в Южна Моравия, близо до Ихлава. Обръщайки внимание на архитектурния му облик и забележителности, на големите развъдници, чиито води отразяват по необикновен начин слънчевите лъчи, и на запазените след опустошителен пожар готически църкви, става ясно защо този прекрасен град Телч е толкова посещаван. Градът е известен със замъка си и големия градски площад с добре запазените си ренесансови къщи. През 1992 г. градът влиза в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Историята на град Телч започва в далечната 1099 г., когато местният сеньор маркграф Ото построява тук романски параклис, посвещавайки го на Дева Мария. Името на града се споменава за първи път през 1333 г., когато маркграф Карел (по-късно Карл IV, крал на Чехия и император на Свещената Римска империя) превзема замъка на Телч. През 1339 г. той преминава в ръцете на Олдржих Витковиц. През тези години около замъка вече е издигнат град, а близо до крепостните стените на крепостта се разгръща голям търговски площад, около който се издигат домовете на търговците. През XVI век замъкът и градът са владение на господарите от Градец.

Родът на Захариаш от Градец управлява града и замъка от 1604 г. и след разпадането на фамилията по мъжка линия стават владение на семейство Слава. По-късно управлението се поема от йезуитския орден, от който са построени йезуитски колеж и няколко училища, астрономическа обсерватория и музикално училище. Тяхно дело е и една от най-красивите църкви в Телч. През XVII век Телч става част от владенията на рода Лихтенщайн и остава тих провинциален град и до днес.

Главният площад на Телч „Намнести Захариаше Храдце” носи името на Захариаш от Градец. Може би най-голямата забележителност на площада е ренесансовия замък, който е възстановен от Антонио Влах и Балдазаре маги през 60-70-те години на XVI век. Обиколка из двореца превежда през красиви ренесансови стаи, чиято пълна противоположност е пълната с ловни трофеи „Африканска зала”. Богато украсен параклис от 1580 г. е построен, за да служи като гробница на Захариаш и съпругата му Катержина.

От Средновековието в Телч се е запазила църквата „Св.Яков”, а в другия край на площада се намира най-старата църква в Телч – датиращата от XIV век църква „Св.Дух”.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS