Микулов

Информация | Kарта
seen
3737
facebook
Микулов

Микулов е сред местата в Южна Моравия, които е препоръчително да бъдат посетени. Дали заради някоя забележителност, дали заради някои от прословутите „винени маршрути”, или заради двете заедно.

Този район на Моравия, специализиран в производството на вино, наистина разработва специализирани маршрути, програмата на която включва мероприятия като дегустация на вино, разглеждане на изби за вино, посещения в музеи на вината или разходки по т.нар. винени пътеки – пеша или на велосипед.

Микулков освен, че е област, в която се правят много качествени вина, е и град с богата история и традиции. За да се удовлетворят претенциите и на най-капризните туристи Микулов предлага голямо разнообразието от туристически програми.

Градът се смята за един от най-живописните, но все още не е толкова популярен. В Микулов интересът към многото паметници на архитектурата и историята се съревновава с популярността на белите му вина.

Замъкът на Микулов е сред замъците на Чехия, който понася последиците от нацистите – замъкът е бил разрушен по време на Втората Световна война. Поради тази причина днес той се извисява в напълно реконструирана сграда. В музея на замъка на Микулов са събрани прекрасни археологически открития, картини и оръжия, експонати на традиционните народни занаяти и изделия на виното. Във винарската изба на двореца е запазено буре от XVII век, което най-вероятно е най-голямото в Европа със своите 101 300 литра вместимост. Самата му избата пък е най-голямото винено хранилище в Централна Европа.

В близост до главния площад на Микулов се намира църквата „Св.Вацлав” от XV век, която се характеризира с висока камбанария и очарователен рококо интериор. Църквата „Св.Ана” пък впечатлява с помпозната си фасада от 40-те години на XIX век. В нея се намира църквата и мавзолея на Дитрихщайнови.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS