Столица на Моравия до 1641 г., днес Оломоуц е процъфтяващ промишлен и университетски чешки град. Този приятен град предлага на своите посетители незабравима разходка по широки му булеварди, край които са накацали стари семинарии, солидни жилищни кооперации от XIX век, зелени паркове, барокови фонтани и величествени университетски сгради.

Историята на Оломоуц разказва, че той възниква през VII век, когато на това място се появява селище. 1063 г. е запомняща за Оломоуц, тъй като тогава градът придобива статут на епископство, а през XVI век е емблематична, защото това са години на разцвет. За съжаление Оломоуц е поредният чешки град, към който Тридесетгодишната война е безпощадна, като му нанася трайни последици. Градът по-късно отново се събужда за живот, независимо, че Бърно вече е обявен за столица.

Сърцето на старата част на Оломоуц тупти на два оживени площада – „Хорни намнести” и „Долни намнести”.

„Хорни намнести” е огромен площад и в средата му се издига ренесансовата сграда на кметството. Впечатляваща е и огромната 35-метрова „Колона на Света Троица” с изваяни фигури на падащи ангели. Тази колона е издигната през 1754 г. и е най-голямата сред хилядите подобни колони в цяла Чехия. На площада се намира и един неокласически театър, проектиран от Йозеф Корнхойзел през 1830 г. Този театър избира за своя творческа територия през 1883 г. младият композитор Густав Малер.

В съседство с „Хорни намнести” в Оломоуц се намира „Долни намнести”. Той също е украсен с фонтани и чумна колона, а сред ренесансовите жилищни сгради се откроява дворецът „Хауеншилд”.

Готическата църква „Св.Маврикий” с подобна на бойна кула е по-интересна отвътре, отколкото отвън. На мрачната й външност контрастират барокови и неоготически декорации на интериора, под които се открояват високите готически колони и сводове с ребра. Църквата дължи своята известност на орган от 1745 г., а всяка година през септември в нея се провежда фестивал на органовата музика. Богато украсената чумна (Марианска) колона също украсява „Долни намнести” в стария град на Оломоуц.

От другата страна на „Хорни намнести” се намира църквата „Св.Михаил” с три купола и барокова пищност, всичко това част от интериора й. В близост до нея се намира малкият параклис „Саркандер” от XX век. Той представлява малко и сводесто бароково светилище, почитащо католическия свещеник Ян Саркандер, измъчван до смърт през 1620 г. Йезуитската църква „Св.Дева Мария Снежна” в Оломоуц от началото на XVIII век се намира на „Намнести Републики”.

В Оломоуц има и два интересни музея - „Музей на изкуството”, представящ датски картини от XVI-XVIII век и експонати, свързани с историята на Оломоуц, а във „Властиведне музеум” има природно-научна колекция.

Друга голяма забележителност на Оломоуц е изящния Архиепископски дворец, датиращ от XVII век. В него през 1848 г. младият Франц Йозеф е обявен за император на Австрия. Реконструиран през 80-те години на XIX век и загубил своя оригинален романски стил, храмът „Св.Вацлав” е разширен и превърнат в барокова катедрала. Прочутата му съкровищница се намира в пълната с мощехранителници крипта.

До катедралата в Оломоуц се намират останките от Епископския дворец, от който при разкопки са намерени двойни романски прозорци, готическа галерия и параклис със стенописи от XVI век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оломоуц