Градчето Рожнов под Радхощем се свързва най-вече с прекрасният музей-етнографски комплекс на Моравска Влахия. Много от неговите експонати – църкви, къщи, училища, са донесени от влашки села от близките планини Бескиди, като три села в етнографския комплекс при Рожнов представят живота и културните традиции на власите.

Власите живеят основно в района на планините Бескиди, североизточно от Рожнов под Радхощем. В села като Щрамберк има десетки дървени къщи, построени в началото на XIX век, в които живеят хора. В селцето се намира замъка Щрамберк, от който се открива отлична гледка към земята на власите.

Етнографският комплекс при Рожнов е най-големия и освен това първият открит за посещение през 1925 г. Този комплекс при Рожнов под Радхощем се състои се от над 50 постройки – от църкви до овчарски колиби, датиращи от XVII-XX век.

Като цяло етнографският комплекс е разделен на три основни части, всяка от които може да бъде разгледана отделно.

Първата, оригинална част на комплекса, е „Дървеното село” и ако трябва да се избира коя част да бъде посетена, изборът трябва да е тя. Най-впечатляващите й експонати са дървеното кметство на Рожнов от 1770 г., отлична реконструкция на дъсчена църква от XVII век от Ветржковице, селска къща от 1750 г. и няколко оформени от дънери пчелни кошера.

Втората част е „Влашкото село”, посветена на живота на хората в миналото. В тази част се отглеждат домашни животни, има теглени от коне каруци и музикални състави с цигулки и цимбали, които гарнират атмосферата с неподправено оживление. През февруари „Влашко село” оживява под звуците на фестивал на власите, с който се отбелязва краят на зимата, а през юли тук се провеждат фолклорните концерти в Рожнов. В началото на юли тексасци от чешки произход идват в Рожнов, за да отбележат седмичното веселие с кулинарни състезания и родео.

Третата и всъщност най-новата част на музея е „Долината на мелницата”, в която има осигурена обиколка с екскурзовод. Гидовете са весели, облечени във влашки носии, и показват водна мелница, дъскорезница и мелница за дърво.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Рожнов под Радхощем