Планините Йесеники

Информация | Kарта
seen
1637
facebook

Северно от Щернберг се издигат най-високите планини на Моравия – планините Йесеники. Районът им предпочитано място от много туристи, а през зимата се превръща в отлична зона за ски крос кънтри. Планините Йесеники разполагат и с няколко малки спа курорта.

Потоците от туристи навлизат в пределите на Йесеники откъм градчето Шумперк, който е и център на текстилното производство. Единствената му забележителност е чумната колона, която краси главния му площад. Велке Лосини е по-привлекателен спа курорт, а освен това е и добра изходна база за разходки в планината. Сред красив парк на входа на града се издига превъзходен, украсен със сграфито ренесансов дворец с вътрешен двор, около който се намира триетажна галерия. Допреди да бъдат изгонени след битката при Била Хора през 1620 г., собственици на замъкът са били богатата фамилия Жеротин.

По време на Контрареформацията в продължение на 15 години мястото е използвано за показни процесии, при които 56 човека са били осъдени за вещерство и изгорени на клада след изтръгнати с мъчения „самопризнания”. Единствената запазена в Чехия работилница за ръчно производство на хартия, създадена от Жеротинови през 1516 г., се намира в съседство на „Музей на хартиеното производство”.

Йесеник е друг град в пределите на планините Йесеники, който се намира сърцето на планинската верига Хруби Йесеник. Йесеник не привлича толкова туристи към земите, колкото намиращото се над него спа градчето Лазне Йесеник, основано през 1826 г. Сградите му датират от началото на XX век, а минералните извори са пръснати из градчето.

Перлата на спа курортите на планините Йесеники е най-привлекателният „Карлова Студанка”. Той възниква през 1785 г. и е прочут със студените си извори с високо съдържание на желязо. „Карлова Студанка” наистина е най-добрият планински курорт – магнетичната му атмосфера се дължи на широка централна улица, красиви дървени сгради и приятни градини.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS