Замък Боузов

Информация | Kарта
seen
3168
facebook
Замък Боузов Photocredit: merial Fotolia

Боузов е замък, който се откроява дори в страна с толкова много замъци. Боузов е предпочитан като резиденция от нацистите по време на Втората световна война, тъй като окупаторите просто не могат да устоят на привлекателността на пищния неоготически замък.

Замъкът Боузов се отличава с характерни кули и островърхи скатове, стръмен висок оранжево-червен покрив, шеметно надвиснали балкони, фронтони, комини и подвижен мост – всички те струпани около огромна, кръгла кула.

Не само сградата на Боузов е внушителна. Самото му местоположение само по себе си е прекрасно – разположен е в прекрасна хълмиста местност северозападно от Оломоуц. Боузив е крепост, която датира от XIV век. Замъкът става кралска собственост през XV век, по време на Иржи Подебрад.

От 1696 г. Боузов е седалище на Ордена на Хоспиталиерите – Великите магистри на Тевтонските рицари. В края на XIX и началото на XX век рицарите променят замъка и в резултат той е очарователна сграда в неоготически стил. С разпадането на Ордена през 1939 г. настъпват други времена за Боузов – замъкът преминава в ръцете на нацистки окупатори, които не могат да устоят на тевтонската помпозност.

Може би, сред трите обиколки на Боузов, които се предлагат, най-ползотворна е тази на кулата. Едно експертно заключение гласи, че интериорът й е средновековен сън – бойни доспехи, тежки дървени мебели и дървени тавани, като в „Рицарска зала” с полукръгли сводове например. Сред мебелите впечатление правят пищно резбованите огромно легло и други мебели в спалнята на Великия Магистър.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS