Европа >> Чехия >> Замъци в Чехия >> Дворецът Щернберг

Дворецът Щернберг

Информация | Kарта
seen
3095
facebook

Дворецът Щернберг е бароков дворец, намиращ се в Северна Моравия и спадащ към забележителностите й, които трябва да се посетят.

Замъкът Щернберг е построен по заповед на граф Вацлав Войтех фон Щернберг и съпругата му Клара фон Малцан. За изготвянето на плана на двореца те привличат Доменико Мартинели в края на XVII век.

Дружеството на приятелите на изкуството през 1811 г. получава двореца от Леополд Щернберг. Започват се реставрационни дейности, продължаващи до 1819 г., целящи да превърнат Щернберг в изложбена зала. В резултат дворецът придобива непонятен неоготически стил, но все пак са запазени останки от средновековни укрепления, както и висок готически параклис с изящни стенописи и красива статуя на Богородица. Щернберг има оскъдно обзавеждане, но разнообразие внасят средновековни артефакти от Оломоуц.

Щернберг сменя няколко собственика, докато през 1946 г. Националната галерия не започва да го използва и реновира. В Музеят са изложени колекции от антично гръцко, римско и египетско изкуство. Тук могат да бъдат видени гръцки, венециански и руски икони, както и творбите на европейски художници, владеещи стила на ренесанса и барока – Ел Греко, Питер Брьогел, Рубенс, Рембранд, Ван Дайк, Тинторето, Гуидо Рени, Дюрер.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS