Кайро е столицата на Египет, с население около 7,8 млн. души. Това е най-големият метрополис в Близкия Изток и Африка и 11-тият по големина в света. Кайро се намира в северната част на страната, наричана и Долен Египет, на 165 км южно от Средиземно море и на 120 км западно от Суецкия залив и Суецкия канал.

Градът е разположен на река Нил, непосредствено на юг от точката, в която реката излиза от обградената с пустиня долина е се разклонява в своята делта. Поради придвижването на Нил, най-новите части на града са разположени в близост до реката.

Старата част на града, разположена южно от новия център, включва останките от Фустат и старият коптски квартал. Районът Булак на север възниква през XVI век като пристанище, а днес е основната промишлена зона на Кайро. Цитаделата, изградена от Фатимидите след основаването на Кайро, се намира на изток от центъра, заобиколена от стария мюсюлмански квартал.

В западната част на Кайро преобладават широките булеварди, откритите пространства и съвременна архитектура с европейско влияние, а източната половина на града е характерна с тесните улички, претъпканите жилища и ислямската архитектура.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кайро