Дори по света да има достатъчен брой музеи, подслонили колекции от древногръцки антики, Египетският музей в Кайро не може да бъде достигнат в това отношение.

Египетският музей се намира в Кайро, столицата на Египет и се явява най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство.

Открит през 1902 г., Египетският музей е с колекция, наброяваща около 120000 експоната от всички исторически периоди на Древен Египет. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад Ат-Тахрир и е построена през 1900 г. в неокласически стил по проект на френския архитект Марсел Дюнон.

Египет е считан за истинско Елдорадо за археолозите, тъй като поднася исторически материал в изобилие. Пирамиди, храмове и гробници, безценни съкровища на изкуството, привличат в Египет неизброими посетители.

Посетителят на Египетския музей в Кайро няма как да остане разочарован и да потисне желанието си да разгледа всяко от легендарните съкровища на изкуството, пазени в този музей, а специалистът, желаещ да изучи основно изложеното в музея неизброимо множество от вещи и ценности от всички епохи на египетската древност, ще се му нужни месеци.

Египетският музей в Кайро разполага с обширна колекция от папирус и монети, използвани в античния свят. Най-известният експонат в Египетския музей е златната стая, в която могат да се видят съкровищата от гробницата на Тутанкамон, намиращ се на горния етаж.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Изложен е прекрасен кинжал, чиято златна дръжка преминава в хубав планински кристал, осеян от стъкло, а острото е от неръждаемо желязо, желязна муска под форма на око, желязна миниатюрна облегалка за глава и умалени модели на сечива от същия метал. Египетският музей в Кайро притежава и няколко невзрачни каменни табели с грубо издълбани надписи, намерени в стара медодобивна мина в полуостров Синай през 1905 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Египетският музей - Кайро