Дворецът Абдийн в Кайро е сам по себе си доста интересно място. Поглед към двореца Абдийн събужда в човек усещане за строгост, лъхаща от сградите му. За проектирането на двореца Абдийн са привлечени френски архитекти, чиито замисъл изгражда сградата в неокласически стил без особено изящество на линиите.

През 1874 г. е отрязана лентата и в Кайро вече се намира резиденция на египетските кедиви. През 1952 г. се заражда революции, чийто резултати изпращат в изгнание последният крал Фарук и решават съдбата на двореца Абдийн – той е превърнат в работно място на държавни служители. Най-големите зали от палата са запазени за аудиенция на държавните глави.

Днес една част от двореца Абдийн не може да бъде посетена. Това са например помещения като Византийската зала. Там където посетител може да влезе са зали с бедно обзавеждане и безкрайни редици от оръжия, медали и украшения, сребърни съдове на кралското семейство.

Достъпен за разглеждане е и куполообразния мавзолей на мюсюлмански светец от XIX век, разположен в един от дворовете с фонтани. За него се знае, че е построен преди двореца Абдийн и оцелява след като е имало идея да бъде разрушен, но архитектът решава да го вгради в общия архитектурен план.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Абдийн - Кайро