В пълен контраст на двореца Абдийн, в Кайро друга спирка от една туристическа обиколка е дворецът Манял. Дворецът е разположен на остров Рода, като в ограденото му пространство се издигат пет сгради. Смесица от стилове е първото нещо, което прави впечатление когато се изправи човек пред двореца Манял. Римейк от разнообразни ислямски стилове гарнирани с фикуси, палми и каучукови дървета от внушителната царска градина, изграждат облика на този паметник на историята. Историята разказва, че дворецът Манял е предаден на един престолонаследник, който така и не се възкачил на трона – принц Мухаммад Али Теуфик. Именно той се погрижва дворецът Манял да се сдобие с тронна зала, изпълнена с червени килими, позлатени мебели и много картини на негови предци.

Пак по негова воля се построява и т.нар. харамлек или резиденцията на принца. В разгърнат вид в нея се намират Турска стая и Сирийска стая, а салоните са украсени с ориенталски картини, керамика и килими.

Към историята на двореца Манял може да се добави и още един интересен факт. Френският композитор Камий Сен-Санс гостувал в този дворец с цел да забавлява принца и неговото обкръжение по време на частни рецитали. По време на едно от своите пребивавания в двореца Манял той композирал своя концерт за пиано N5 „Египтянина”. Друга интересна част от двореца Манял е мавританската кула, представляваща ислямска джамия. В близост е разположен и Ловният музей с цяла менажерия от застреляни и препарирани животни, включително и една коза хермафродит. Поразяващо доказателство за прекомерност е колекцията от глави на над 300 газели, уловени от Фарук и неговата компания.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворецът Манял - Кайро