Човек не трябва да напуска Кайро преди да е посетил една определена част от града. Едно историческо място, наситено с най-богатата колекция от средновековни исторически ислямски паметници. Едно място, за облика на което принос имат минарета и кули, нашепващи за времето, когато Кайро е бил най-богатата столица на света. Това е Ислямски Кайро.

Зад тази дума стои толкова много история, колкото човек не може да си представи. Ислямски Кайро е онази част от града, възникнала много преди съвремието да нахлуе и да сложи своя отпечатък посредством европейския модел на изграждане на новите квартали.

ЮНЕСКО включва Ислямски Кайро в списъка на световното културно наследство и го нарежда на едно стъпало с Великата китайска стена, пирамидите и Венеция. Доста често се е случвало думата „ислямско” да стряска и да буди асоциации на тероризъм.

Поради този факт и позовавайки се на друг, че в центъра на Ислямско Кайро има укрепен град, построен от Фатимидите, днес се налага едно ново име на тази част и то е Кайро на Фатимидите. Улиците на Ислямско Кайро добиват своята форма благодарение на стотиците паметници, накацали по тях. От скромни мраморни фонтани до великолепни джамии с размер на стадион. Последните не отстъпват по нищо на европейските катедрали и гордо се извисяват и носят славата си на разпространители на исляма през периода X-XIX век.

Погледнато реално Ислямски Кайро не е предлага никакви условия за живот. Който има възможност бяга и намира ново място за живеене. Липсата на пари лъха от всяко кътче, но пък атмосфера нашепва за запазване на животворното човешко присъствие, превръщащо Ислямски Кайро в нещо повече от музей на открито.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ислямски Кайро