Африка >> Египет >> Музеи >> Кайро >> Музей на ислямското изкуство

Музей на ислямското изкуство

Информация | Kарта
seen
2338
facebook

Музеят на ислямското изкуство в е събрал най-ценните и пълни колекции на ислямското изкуство. Сградата му е построена във възродилия се през XIX век мамелюкски архитектурен стил. Орнаменти от тъмно- и светлокафяви ленти украсяват фасада му и го правят лесен за забелязване.

Основата на колекцията в музея на ислямското изкуство идва от находки по джамии и дворци в Кайро, умело събирани подбирани през втората половина на XIX век. Първоначално те били съхранявани в джамията Ал-Ахким, докато през 1902 г. музеят на ислямското изкуство не отворя врати. Експонирани са прецизно направени надгробни плочи, разнообразни дърворезби, инкрустации от слонова кост, седеф и др. Многообразието на кована мед, ковани съдове от сребро и злато, предизвикват възхищението на зрителите.

Поради факта, че според тълкуването на Корана се забранява рисуването на човешки образи, художниците наблягат повече на изобразяването на флорални, геометрични и епиграфски мотиви. В музея на ислямското изкуство в Кайро могат да бъдат разгледани пана и врати, лампади от джамии, както и мраморни фонтани от стария ислямски град.

Връщайки се отново към начина за събиране на богата колекция, трябва да се отбележи, че Кайро притежава тези събирани от много места експонати поради факта, че е бил един от най-богатите градове в света. Именно заради това си положение на световната карта в музея на ислямското изкуство могат да се разгледат анадолски тухли и керемиди, персийски килими и ръкописи, мавритански глазирани чинии и други. Интересна е връзката между музея на ислямското изкуство и . Ако в човек се събуди любопитство, провокирано от видяното в музея, то той много лесно може да проследи неговия път и научи неговата история като посети Ислямски Кайро.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS