Африка >> Египет >> Крепости >> Кайро >> Цитаделата на Кайро

Цитаделата на Кайро

Информация | Kарта
seen
4581
facebook
Цитаделата на Кайро

Като неизменна част от пейзажа на източен , върху своята висока платформа, гордо се издига построената около 1170 г. от основателя на Аюбитската династия Ал-Насър Салах ал-Дин ал-Аюб Цитадела. Крепостта на Кайро никога не е била нападана от външни врагове, но е превземана от съперническите клонове на короната вътре в страната.

Чак след построяването на покривът й станал отлично място за обстрел и Цитаделата била застрашена. Това наложило новопостроената джамия и до днес да има военна охрана. Който владеел Цитаделата, той имал възможност да контролира целия град.

Цитаделата е играела роля на седалище на египетските владетели 700 години наред. Всяко ново управление водело след себе си престройки по нея. През XVI в. Цитаделата на Кайро била превзета от турците чрез предателство и в нея се установила резиденцията на пашата. По-късно по същия начин тя била предадена за две години в ръцете на Наполеон. След него за кратко време тук били англичаните, докато на сцената се появил Мохамед Али, син на албански търговец, основател на последната династия на Египет.

През 1830 г. Мохамед Али поръчал на истанбулския архитект Юсуф Бошнак да проектира прочутата Алабастрова джамия в Цитаделата по модела на турската Йени. Така се появява най-забележителната постройка в пределите на цитаделата – джамията Мохамед Али.

По форма тя е типична османска култова сграда с големи кубета и е с най-високото минаре, извисяващо се на 82 м от земята. До единадесетия си метър джамията е облицована с алабастър. Вътре се намира гробът на Мохамед Али, по който са изписани позлатени надписи. Именно той обаче събаря много от постройките на Цитаделата. Но една от тях избягва от тази участ и това е джамията Ал-Насир Мухаммад, построена през 1335 година. По преценка на владетеля тя била подходяща за конюшня и днес може да се похвали с доста добро и запазено състояние.

Едно от основните неща, поради които Цитаделата на Кайро трябва да се посети, са нейните Западни тераси, които разкриват невероятна гледка към столицата.

Снимки Цитаделата на Кайро
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Цитаделата на Кайро. Снимки от Цитаделата на Кайро и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Цитаделата на Кайро
Цитаделата на Кайро
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS