Парк Ал-Азхар в Кайро е олицетворение на триумф на дълбоко градско планиране, архитектура и вдъхновяващи връзка с околната среда. Изграждането на парка на Ал-Азхар отнема десетилетие, но хълмовете и добре поддържаните градини осигуряват на жителите на Кайро необходимата зеленина. Дълго време това място е било бунище и не е провокирало усещане в хората, че един ден ще бъде нужният им „зелен дроб”.

Паркът Ал-Азхар е открит през 2005 г. и струва на страната 30 млн. долара, като се простира от джамията Ал-Азхар до Цитаделата. Той грее окъпан в зелена светлина на фона на всичко прашно и каменисто наоколо.

Днес в парка Ал-Азхар парадират буйни симетрично засадени дървета, малко езеро, пътища, пътеки, детски кът и овощни градини плодове. Разделен е на две от чудесна персийска градина с воден канал по средата. Изкуствени езера и чудесен комплекс с пресъздадени илюстрации от епохата на Фатимидите и Мамелюците са сред чудните местенца, които носят наслада. Не липсват нито кафенета, нито детски кът, има даже и амфитеатър и сцена.

В бъдещи проекти за иновации на парка е заложено построяването на свързан музей, който да разкрива цялата история около възникването и развитието на града. Всичко това, прославящо парка Ал-Азхар, е разработено и подчинено на концепцията на класическата ислямска градина. Паркът Ал-Азхар е творение на египетските архитекти Рами Ел Дахан и Фарид, вдъхновени от архитектурата на района Дарб Ел Дахан.

За по-голям ефект те използват елементи като сводести тавани и арки. Друга сграда на парка - един павилион в езерото, проектиран от френския архитект Серж Сантели, е една модерна интерпретация на класически ислямски павилион.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Парк Ал-Азхар