Най-старата джамия в Египет би събудила любопитство в посетителя и интерес в изследователя. Намира се в Кайро и е известна на света като джамията Ибн Тулун. Минарето с открита площадка, разкриваща невероятни гледки, както и най-интересният и чудат музей в Кайро – къщата на Гайер-Андерсон, са основен интерес за онези, насочили се именно към тази джамия.

Династията на владетеля Ахмед Ибн Тулун управлява Египет цели три поколения. Далеч от централната власт Ибн Тулун, със натрупаните средства от данъци, нестигащи до халифата в Багдат, той издига множество сгради, дворци и градини. Когато Багдад завладява Египет, всичко построено от Ибн Тулун е заличено. Само сградата, посветена на Аллах – джамията Ибн Тулун, остава непокътната.

Историята разказва, че тя отваря врати за молитви през 879 г. Архитектурата й представлява интерес, особено спираловидните й минарета, тъй като изцяло джамията Ибн Тулун рязко се отличава от стила в Египет. Формата на непрекъснат правоъгълник, в който е оформена цялата постройка, излъчва характерните за иракската архитектура особености.

Издигнатите стени са построени с ясната цел външният свят да се държи да разстояние от мястото за молитви. Изящните декорации по външните стени на страничните крила са уникални и всяка една е уникална и без повторение.

Не по-малко впечатляващ от нея е й музеят Гайер-Андерсон, който се счита за олицетворение на ориенталската фантазия. Представлява две къщи от XVI век, свързани с покрит мост, дворове с ароматен жасмин и фонтани.

В миналото, къщите на сегашния музей, са отдадени на Гайер-Андерсон, който бил британски офицер на служба в Египет. По време на пребиваването си той събира богата колекция от експонати, който впоследствие подарява на египетското правителство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Джамията Ибн Тулун