От древни времена жителите на Египет са следели своя живот по приижданията на Нил. Благоденствието зависело от приижданията на реката, тъй като реколтата била свързана с тях. Но когато прекомерния поток настъпвал, това било пагубно. Това принудило египтяните да изградят т.нар. ниломери и да броят, за да предприемат мерки предварително.

Има доста изградени ниломери в Долината, като за най-сложен се счита този на остров Рода в Кайро. Именно точно в тази точка Нил изглежда могъщ и великолепен. Един тесен канал дели острова от булевард „Корниш”, като над канала е издигнат дървен пешеходен мост и по него реално се стига до ниломера.

Първият ниломер на това място съществува още от времето на фараоните, а този който може да бъде видян днес датира от 861 г. Формата му наподобява павилион с коничен покрив и наподобява сграда по турски образец. Ниломерът представлява голям каменен кол, спускащ се в кладенец, изграден под нивото на Нил. Октагонална колона е разграфена на мерни единици и се намира в долната част на кладенеца. В добрите години нивото на Нил достигало до 16-то деление и това било повод за големи празненства, докато подминаването на 16-то деление било повод за тревога – пораженията били неизбежни. Под него пък всичко свидетелствало за суша и глад. При такива случаи всички тържества и празненства били отменяни и хората се отдавали на спешни молитви и пост.

В стремежа си да повишат шансовете за добро ниво на Нил, по кладенеца около ниломера са гравирани текстове от Корана във възхвала на Аллах и водата, благословена от него. Макар и уред, а не архитектурен паметник, ниломерът има с какво да впечатли. Островърхи арки и пищни резбовани и оцветени арабески привличат погледа. В близост до ниломера е издигната Джамията на ниломера, която датира от XI век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Нилометърът в Кайро