Пирамидите в Египет са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят, като в този смисъл към тях понякога се включва и сфинксът в Гиза.

Може би Гиза е била една огромна строителна площадка, тъй като три масивни каменни паметника са извисяват днес над пустинята край Гиза, недалеч от съвременната египетска столица Кайро. В населението й преобладавали архитекти, зидари, геодезисти и работници, които се трудели с пот на челото под палещите лъчи на слънцето. Най-голяма сред пирамидите е Великата пирамида, разположена между река Нил и Западната пустиня и строена в продължение на повече от 20 години. Завършена е около 2560г. пр.Хр. и в нея е разположена погребалната камера на Хуфу (Хеопс) - египетски фараон, починал приблизително през 2566 г. пр.Хр. И днес, заставайки пред величието й, посетителите на пирамидата са обзети от страхопочитание. За главен архитект и надзирател се счита един родственик на Хуфу – Хемон.

Като цяло пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката. След смъртта на Хуфу (Хеопс), тялото му бива пренесено в лодка по река Нил до храмовете в Гиза, а по-късно - запечатано в една от трите погребални камери във вътрешността на великата пирамида.

В древните египтяните живее вярването, че оцеляването на света зависи от успешното преминаване на фараона в отвъдния свят - всъщност пирамидата представлявала огромна стартова площадка, откъдето духът на покойния владетел започвал своя задгробен живот. И наистина Хуфу е постигнал известен вид безсмъртие, защото гробницата обезсмъртява името му.

В течение на хиляди години Великата пирамида остава най-голямата и известна сграда в света. Великата пирамида била заобиколена от храмове и по-малки пирамиди, като по-късно към храмовия комплекс били прибавени още две гигантски гробници - пирамидите на Хафра (Хефрен) и Манкаура (Микерин).

Някои от пирамидите не устояват на пагубната сила и разрушителното влияние на времето, а други са потънали в морето от пустинен пясък. За най-древна разновидност на египетските пирамиди се приема "стъпаловидната пирамида" като тази край Саккара, която фараон Джосер поръчва да му построят.

Съществуват доста стъпаловидни пирамиди, повечето недовършени, но има още една необикновена пирамида край Дашур. Нейните стени образуват чупка и тя изглежда така, все едно нейните строители са смятали да я издигнат много по-висока, но, едва завършили долната третина, решили да съкратят срока за завършването й до десетина години.

Тук разнообразието на египетските пирамиди се изчерпва, а тези, които се числят към чудесата на света, са правилни четиристранни пирамиди с квадратна основа и си приличат като две капки вода.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Пирамидите в Египет