Най-зеленото място в цял Кайро, превърнато в кралска градина през XIX век, е остров, лежащ по средата на Нил между центъра и западния бряг.

Гезира – райски кът, без нито един жител на него, но с достатъчно атракции – център по изкуства, частен спортен клуб, както и седалище на най-добрият футболен отбор на Кайро.

Красивият мост Каср ал-Нил отвежда до Гезира. В западната й част врати за посетители е отворил Музеят на Моктар, посветен на неговото творчество – произведения, разказващи за неговата сърдечност и чувство за хумор. Сградата на операта пък е заела южната част на Гезира. Пожар обрича града, когато унищожава старата опера и това продължава до 80-те години на XX век, когато японци се намесват и издигат красива, с модернистични елементи, изпълнена в бяло нова сграда – настоящата опера.

Неин съсед е Музеят на съвременното египетско изкуство. Тук могат да бъдат видени творбите на Махмуд Саид, сюрреалистът Абд ал-Хади ал Газзар и други. Една от местните икони на Кайро – Кулата на Кайро, също се намира в Гезира. В архитектурният й вид са заложени тенденции от времето на Студената война от 50-те години, когато Египет е бил бойно поле за амбициите на САЩ и СССР. Усетил подмолност и нечисти сделки, Насър взима предложеният му подкуп от 1 млн. долара за закупуване на американско оръжие и решава да издигне сграда, символизираща среден пръст, показан на министерството на външните работи.

В центъра на Гезира, където са зелените площи, днес се намира Гезира клуб, който англичани построяват през 80-те години на XIX век като офицерски клуб.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Гезира - Кайро