Територия на чуждестранни дипломати, колониални величия и представители на аристокрацията. Това е било преди, някъде в началото на XX век, когато по тези места духът на Европа е витаел с пълна сила. Манхатън на Кайро, най-желано място за живеене. Това е днес. Замалек – северната част на остров Гезира.

Първият заможен обитател на Замалек е съпругата на Наполеон III - императрица Йожени, настанена в Гезира за откриването на Суецкия канал през 1896 година. В нейна чест е построен пищен дворец – дворецът Гезира, където днес бие сърцето на хотел Кайро Мериът. Дори и човек да не е гост на този хотел, то поне трябва да намине за едно питие или вечеря, защото определено архитектура, дизайн и облик си заслужават да се видят.

Най-желаните апартаменти за наема в Замалек се намират по дължината на улица Сарай-ал-Гезира. Гледки към реката и прекрасната сграда на министерството на външните работи карат живущите да се чувстват щастливи. На същата тази улица се намира и Галерия Номад, където могат да бъдат закупени традиционно египетски и бедуински бижутерия и носии.

Замалек може да се похвали и със своя център по изкуствата „Ахенатен” – държавен културен комплекс от галерии, дом на сменящи се експозиции.

Замалек не може да лиши любителите на шопинга от удоволствието да пазаруват. Улица Бразил е богата на бутикови магазинчета, както и такива за антикварни стоки, а също и галерии.

Впечатляваща е и Рибната градина, която е малък живописен рай с изкуствени пещери и аквариуми, която едно време е била част от градините на двореца Газира. Разбира се няма как да се остане гладен или жаден, защото ресторанти и кафенета примамват посетители и жители с места за вкусен обяд, превъзходна вечеря или просто за по едно питие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замалек - Кайро