Саккара е село в Египет, на около 30 км южно от Кайро, обширен некропол, издигнат за царете и високопоставените особи от Старото време. Името на селото идва от Бог на мъртвите - Сокар. От север на юг и на 7 км в дължина и 1,5 км в ширина се простират единадесет пирамиди на царе, повечето от династията VI, както и много гробници от всички възрасти.

Мистиката, витаеща в Саккара, успява да се съхрани до 1850 г. Тогава амбициозен френски учител Огюст Мариет започва свои разкопки, вдъхновен от идея да разбули тайната на гробищното селище Саккара. Той открива наполовина заровен сфинкс, след това успява да открие цяла алея от сфинксове, докато накрая достига заветната си точка –Саккара. Той провокира много последвали мащабни изследователски разкопки. Много обекти са открити, но археолозите твърдо вярват, че това е една малка част от запаса с паметници на Саккара.

В централната част на Саккара се издига Стъпаловидната пирамида на един от царете на Египет – Джосер. Тя е построена в чест на владетеля от Имхотеп, който бил висш жрец и светило в областта на световната история на архитектурата. По известност и ниво на постижение, тази пирамида надминава своите посестрими в Гиза.

На юг от Джосер се намира пирамидата на Тети – първият цар от Шестата династия. Вертикалните й колони са уникални със своите изписани йероглифи, представляващи химни, литании и предпазващи заклинания. Те са считани за първите стъпки на една развила се традиция при изграждането на гробниците от Долината на царете и цариците в Луксор. В тази пирамида са открити две гробници – на Анх-ма-Хор и на Мерерука – зет на Тети. Гробницата на Анх-ма-Хор е позната още и като гробницата на лекаря заради множеството си сцени на древни хирургически операции.

Една от най-великите находки на египтолозите безспорно е Серапеумът на Мариет. Това са поредица от мрачни катакомби, използвани за гробници на биковете, наречени Апис. В Египет животните са считани за богове, онези с черно-бели петна на челото и до опашката, са считани за въплъщение на богът Птах, приеман за покровител на Мемфис. Близко до Серапеума се намира Философския кръг – колекция от статуи на гръцки философи и поети, въздигнати от Птолемеите, а в близост до него се намира гробницата на висш служител на цели трима царе – Мастабата на Ти.

През 2000 г. е добавена още една находка и това е скромен музей на Имхотеп, който допринася за по-дълбокото разбиране на целия този мемориал посредством изложените в него колекции.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Саккара - Кайро