За много от хората по света е фикс идея да посетят Египет, за да видят пирамидите. И за тези хора пирамидите са онова, което света знае. Но има още едни, които Египет се готви да превърне в място за отдаване на почит към гения на античната цивилизация на фараоните. Чудноватите пирамиди в некропола в Дахшур – козът, който Египет тепърва ще извади пред света.

Двете главни пирамиди в Дахшур са построени за фараона Снофру. Първата от тях е 100-метровата Наклонена пирамида, разположена в некропол близо до малкото селце Дахшур, която и до ден днешен все още удивява археолозите.

Нейното наименование произтича от това, че ъгълът на стените в основата и започва от 54 градуса, но в последствие е променен на 43 градуса. Нестандартната й форма се обяснява с факта, че първоначално е била проектирана като много стръмна постройка, но впоследствие архитектите осъзнават опасността от срутване и решават да издигнат и най-горната част под не толкова остър ъгъл.

Пирамидата е построена преди 4600 години от фараона Снофру, баща на Хеопс, като се предполага, че тя е била предназначена за негова гробница. Саркофагът му обаче все още не е открит, тъй като лабиринтът от коридори е изключително сложен.

След завършването на пирамидата, фараонът Снофру бил напълно разочарован от резултата и изоставя Наклонената пирамида и желанието му го подтиква да започне строителство на друга гробница, която днес е известна като Червената пирамида и е четвъртата по големина в Египет. Тя е построена със значително по-малък наклон от 43 градуса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пирамидите в Дахшур