На 100 км югозападно то Кайро се намира едно кътче, което пропитите от смог жители на Кайро намират за свое убежище. Зеленина и покой е визитната картичка на Фаюм. Той се подхранва от разклонение на Нил - река Бахр-Юсуф, като още от древни времена Фаюм е от голямо значение за земеделието. Поради площта си от над 1000 квадратни километра е идеален за отглеждането на зърнени култури, памук, смокини, грозде, рози и маслини.

Самият град Фаюм е един съвременен град, но в него желаещи да го обитават няма. Сърцето на това място е езерото Карун, формирано преди 70000 години. Езерото не е подходящо за плуване, но пък носи наслада, когато човек се носи по него на борда на наета лодка.

Красива гледка се разкрива и от покоите на луксозният хотел Аубердж ду Лак, който едно време е служел за ловна резиденция на крал Фарук. Езерото Карун е любимо място не само на представители на човешката раса. Множество птичи представители намират своя рай за миграция именно в него. Откъм исторически паметници Фаюм има с какво да се представи. Запазен и достъпен е един малък храм от времето на фараоните – храм на Птолемеите в Каср Карун, посветен на бога-крокодил Собек.

Натоварен с честта да бъде известна забележителност във Фаюм е Каранис – град от III в.пр.Хр. Във Фаюм не липсват и пирамиди – четири на брой, всичките на изток от оазиса. Някой от тях са доста западнали и представляват интерес само за най-ревностните изследователи, но тази в Медум е доста интересна и съвсем нетрадиционна.

Макар като цяло да не е известна туристическа дестинация, Фаюм има нещо с което е доста известен. Става дума за т.нар. фаюмски портрети, рисувани в периода I-III век. Прочути са с пословичната си реалистичност, вдъхната им от начина на изобразяване. Те били отразявани до човешки бой, като веднага след смъртта на изобразения били налагани върху лицето му след мумифицирането на трупа. След като били открити те били отделени от мумиите и днес могат да бъдат видени в Египетския музей в Кайро, включително и в музея на изкуствата „Метрополитен” в Ню Йорк.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Оазисът Фаюм