За Уади Натрун се знае, че е люлка на монашеството от около от IV век. Посещение в Уади Натрун отвежда назад във времето, за да разкрие корените на християнската традиция. На древните египтяни тези земи са били познати като източник на натриев карбонат – необходимост при мумифицирането, който седи в основата на неговото име.

Коптските последователи на Свети Антоний, бягащи от римските гонения, населват земите на Уади Натрун и през V век там вече се издигали цели 60 манастира. В наши дни са оцелели само четири, но това не пречи на монашеството да изживява своя разцвет и да се радва на потоците от последователи.

Най-посещаваният в Уади Натрун е манастирът „Свети Бишой”, играещ ролята на официална резиденция на коптския патриарх Шеноуда. Типичен монах – отворен и гостоприемен към посетителите, Свети Бишой е отшелник от V век, известен с това, че миел краката на странниците и самопровъзгласяването си за Исус Христос в по-късни времена. Задължително е да се посети килията на Бишой, където той имал обичая да завързва с въже косата си на кука в тавана, с цел да избегне заспиване по време на дългите си молитви. Тялото му е съхранено нетленно заради запечатания тръбовиден ковчег, който е изнасян всяка година на 17 юли за процесия около храма.

За да не се нарушава уединението около манастирите са издигнати защитни съоръжения срещу бандитите бедуини. Неотстъпващ по популярност сред туристите е манастира „Света Мария”, който посрещал монасите от сирийската държава. Централната черква е прочута със своите стенописи и икони. Задълбочени изследвания установяват, че монасите ползват килиите си, за да се подготвят за живота си на отшелници в пустинята, където се молят в пълно уединение.

Останалите два манастира – Свети Барамус и Свети Макариус, са по-малко посещавани. Строителният материал, използван за изграждането на манастирите и състоящ се от пръстени тухли, е допринесъл за съхраняването им за цели шест века.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Манастирите Уади Натрун