В древен Египет Баст (наречена по-късно Бастет) е била богиня на любовта, радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, както и покровителка на бременните жени.

Според египетската митология се вярвало, че тя лекува болните и помага на реколтата да узрее. Нейният лик по изображенията бил като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце, а понякога просто като котка. Баст била покровителка на Бубастис – град, където е почитана. Издигнат в чест на богинята, храмът на Баст допринася много за известността на Бубастис.

През гръко-римския период в Древен Египет е бил разпространен култ, в чийто център е стояла Бастет: жертване на мумифицирани котки. Нейните жреци събирали котки и ги предлагали на населението за жертвоприношения. В зависимост от размера на сумата, която бил заплатил купувачът, получавал мумия на голяма или по-малка котка и полагал тази мумия в специално изготвена за приношение на котки погребална камера. Ежегодното организираните празници в чест на богинята, провеждани в Бубастис се считат за най-грандиозните процесии в Египет, на който присъствали стотици хиляди поклонници.

Това, което днес е останало Бубастис, е само един хълм, осеян с бурени и археологически разкопки. Установено е, че посетителите проявяват най-голям интерес към т.нар. гробище за котки в Бубастис. Котешкият некропол представлява поредица от подземни гробници, измазани с глина.

Друга особеност на града е свещеният кладенец на възраст хиляда години, на който според християнската религия Светото семейство е спирало по пътя за Египет. Това дава основание и днес да се счита, че кладенеца притежава чудодейна плодоносна сила. Желаещи да забременеят жени пълнят вода от кладенеца в глинени съдове, която после изпиват, а съдът чупят пред статуята на Бастес.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Бубастис