Танис е административен център на 14-ти ном в египетската Делта, на източния ръкав на Нил – Танитски, днес познат като Муиз. Градът е бил столица на Делтата по време на Късния период, тогава, когато краят на фараоновите времена вече се забелязвал на хоризонта на историята.

Библията разказва, че Танис e основан 7 години след Хеврон. Общо взето не е ясно тълкуването на това твърдение, но е безспорен факта, че първите следи за съществуването на града, датират от времето на XII-та династия.

Из земите на Танис са намерени колосите на Аменемх I, основал Усертесени. По време на царуването на Хиксосите започва временно разпадане на монархията и тогава Танис се явява център на северната половина на Египет.

Пиков момент от разцвет на града се бележи по време на постоянните войни с Азия при XIX династия, когато царете - Сет I, Рамзес II, Меренпта, често са пребивавали тук заради близостта със сирийската граница. Смята се, че тези царе са почитали Сет, отчасти поради причината, че богът е местен за Танис.

Периодът от историята на града, посветен на царуването на XXI династия, е белязан от избирането на Танис за столица и предаването на Тива на жреците. Градът процъфтява и в гръко-римско време.

След археологически разкопки по тези места са намерени останки от храма, издигнат от Птоломеите, както и множество частни жилища. Особено интересен е домът II век на Бокхауи, обзаведен с типично египетски вещи, библиотека с демотически папируси и статуя на собственика с демотически надпис. До него се намира друго жилище на римски чиновник отново от II век с обзавеждане в западен стил и гръцки папируси.

Днес на мястото на Танис е издигнато рибарското село Сан, населено с копти башмурити. От Танис са останали обширна територия от паваж и изобилие от разпръснати останки от сгради.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Танис