Порт Саид e египетски град, разположен в североизточната част на страната, кръстен на Саид паша, който е инициатор на проекта за Суецкия канал.

Основан през 1859г. и избран за пищната церемония по откриването на Канала през 1869г., Порт Саид е пристанище между Средиземно море и Суецкия канал. Преди да бъде домакин на „тържеството на века”, Порт Саид е смятан за „най-отвратителното място в Изтока” заради бордеите си и циничните пощенски картички. Но печелившата формула - отрезвяваща революция, опустошителни войни с Израел и нискобюджетни въздушни полети, спомагат ситуацията напълно да се промени.

Историята около развитието на града се пише по бреговете на езеро Манзала, върху изкопаната за Суецкия канал почва. Първоначално Порт Саид бил еквивалент на кей за преминаващи търговски плавателни съдове.

След 150 години развитие всичко е заличено и е поставен празен плинт, върху който дълго време се е издигала статуята на Фердинанд дьо Лесепс – архитект на канала. Съществувала е идея на френския скулптор Бартолди в близост до нея да се разположи мащабен монумент, представляващ статуя с факла в ръка. Порт Саид се оказва недостоен и статуята намира нов дом и получава новото си име – „Статуята на свободата”.

В Порт Саид могат да бъдат разгледани Националният и Военният музеи. В последният се проследява съвременната история посредством реликви от Суецката криза от 1956г. и от войните с Израел от 1967г. и 1973г.

Освен по суша разходката из Порт Саид е удачно да се направи и с фериботи, прекосяващи Канала и стигащи до жилищния квартал Порт Фоуад. Така гледката към Дома на Суецкия канал е много по-вълнуваща. Тази красива бяла сграда с колонада и три зелени купола във византийски стил е построена през 1869г. като централен офис на компанията, строяща Канала.

Старата търговска част на Порт Саид някога е бликала от разнообразни гръцки и италиански ресторанти, френски сладкарници, еврейски магазини и египетски шивашки ателиета. Днес съвремието поставя своя отпечатък, но все пак не обрича на забрава космополитното минало, като същото лъха от красивите сгради с лъскави балкони, издигнати през онази епоха.

Днес Порт Саид, независимо от достатъчния брой забележителности, е малко посещавано място, но и благословено с нова популярност поради статута си на свободна икономическа зона.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Порт Саид