Наричат Исмаилия столицата на Суецкия канал, тъй като градът възниква по време на строителството на канала и по време на управлението на Исмаил Паша, на когото е и кръстена Исмаилия. Тук и до днес е разположена разположена администрацията за управление на Суецкия канал.

Градът е изключително озеленен, много красив с много останали къщи в европейски стил, в които са живеели строителите европейци на Суецкия канал. Исмаилия е една огромна градина с дървета, паркове, големи площади, широки улици с тротоари, които внимателно се поддържат в добро състояние. Понастоящем градът е курортен център за отдих на средния и висшия елит на Египет, който привлича с прекрасни вили покрай Горчивото езеро, което е част от Суецкия канал.

По-старата част на града е по-привлекателна и по-добрият вариант за отдих и разходка. В нея сред ниски постройки и зеленина чудесно се усеща атмосферата на колониалния стил. Френският консул Фердинант дьо Лесепс е имал къща в Исмаилия, намираща се на улица „Мехмед Али”, на север от която пък се намира улица „Султан Хюсеин”, считана за главната улица на града.

Градът разполага със собствен музей – музеят Исмаилия, проектиран изцяло във фараонов стил. Тук са експонирани артефакти от древността и гръко-римският период. За музей, посветен на Суецкия канал, е направена първа копка през 2000 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Исмаилия