Александър Велики и Клеопатра, древната библиотека и кулата на фара – всичко това се свързва с града на легендите, обкръжен от митология – Александрия.

Проектирана от Дейнократ, придружавал Александър Велики още от Тракия, след като той харесва естествено защитеното пристанище близо до остров Фарос и се разпорежда там да се построи град.

Александрия е най-голямото морско пристанище и втория по големина град в Египет, разположен на Средиземно море между езерото Мареотис и остров Фарос.

През годините Александрия преживява както бурен разцвет, така и бедствия: опустошение от персите през 619 г., унищожаването на Еврейския квартал по заповед на патриарх Кирил през 415 г. и разрушаването на редица храмове и паметници, в резултат на противоезическите декрети на император Теодосий I през 383 г. Прочутият Александрийски фар на остров Фарос се смята за едно от Седемте чудеса на света.

Александрийската библиотека, която е била построена през Птолемейската епоха, е била известна с богатството си и големия брой книги, които е съхранявала - предполага се, че броят им е бил около 700 000 тома.

Чрез съвместен проект между ЮНЕСКО и Египет, днес върху мястото, където се е намирала старата библиотека, е построена съвременната Библиотека Александрина. Мощите на свети великомъченик Мина са погребани в Александрия. Впоследствие на мястото била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Неслучайно наричат Александрия "Вратата на Египет". Широки улици вървят покрай морето и обикалят големите заливи с модерни хотели и скъпи яхти, а крайбрежната ивица предлага хубави плажове и места за отдих.

Етикети: Средиземно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Александрия