В туристическия обход на Александрия са включени паметници и музеи от класическата епоха на град – Гръко-римският музей с богата сбирка антични статуи и монети на Александър Македонски; Античният римски некропол; уникалният за Египет древноримски Амфитеатър, изграден от бял мрамор и т.нар. Колона на Помпей, издигната в храма на едно от най-почитаните божества Серапис. Той е единственият запазен исторически паметник от древна Александрия.

Гръко-Римският музей е главния музей в Александрия, построен през 1887 г. Богатата колекция, покриваща периода от III век пр.н.е. до VII век, е увлекателен летопис за цивилизация в процес на промяна, когато религиите се слели и обществото се е развило.

Този музей е считан за най-добрата сбирка от артефакти, изобилстваща от отлични статуи, саркофази, бижута, платове и малки предмети от всякакъв вид. Гръко-римският музей е пътеводител из историята за развитието на града.

Макар и малък музей, но с богата колекция, той разказва и помага да се усети каква изобщо е била Александрия през годините, отразява една вълнуваща история от вълнуващ египетски период, когато традиции на фараони и богове се сливат с чуждоезични гръцки владетели и римляни.

Цялата колекция е разположена в отделни зали, всяка с особено значение. За онези, които искат да станат свидетели на почитта към създателя на града е зала 6, където има изложени три глави на Александър Велики, както и бюстове на бог Серапис.

В зала 14 на Гръко-римския музей пък е посветена на други култови личности от историята на Александрия – мраморната глава на Юлий Цезар, както и бюст на Марк Антоний. Не е възможно да не бъде отредено място и на Клеопатра – любовница и на двамата. Нейният лик е изобразен върху монета, сечена най-вероятно по време на нейното управление.

Артефакти от теракота, където се съдържат единствените съвременни изображения на Фара, могат да бъдат разгледани в зала 18. В останалите зали са разположени теракотени изображения на александрийските жени, разкриващи характерните за тях артистични облекла с богата драперия, прически и шапки.

В Гръко-римският музей може да бъде разгледана и т.н. Ком ад-дикка или „купчина от отломки”, събрала в себе си древни артефакти от Александрия, като например разкопки на древен Панион. Считана за гордост на археолозите, гордо своето място в музея заема чудесен запазен римски театър, чийто разкопки продължават и до днес.

Етикети: Римска империя |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гръко-римският музей