Крепостта Кайтбей - Форта на Мемелук Султан Кайтбей, толкова тясна все едно строена за войничета играчки, е забележителност в Александрия.

Построена е върху първоначалното място на Фарос, древния фар на Александрия. Въпреки че Фарос е бил реставриран през различните времена, най-накрая е рухнал и на негово място е бил построен първоначалния Форт през 1480 г.

Предполага се дори, че някои от камъните, с които е изграден форта са принадлежели преди това на легендарния фар, особено няколко огромни колони от червен гранит в североизточната част. Мястото на крепостта Кайтбей е подбрано много добре – кацнала е на края на много дълъг кей.

Много може да се разказва за Кайтбей. Фарът – едно от седемте чудеса на света, стоически издържа цели 1600 години преди да се превърне в отломки.

1480 година мамелюкския султан Кайтбей използва за своя крепост все още удържащите и солидни основи на Фара. Издигнал множество паметници и архитектурни забележителности из цяло Кайро, днес крепостта Кайтбей е единственият спомен останал от него.

Дори и в човек да не бушува глад за история, то крепостта Кайтбей си заслужава да бъде посетена и поради други неща. Чудесната гледка към цяла Александрия, Музей на морската флора и фауна, Морски аквариум, както и джамия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Крепостта Кайтбей