Александрийският фар е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен е около 240 пр.н.е. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет.

Светлината, която е излъчвал, е идвала от голям огън в основата му. Той се подхранвал от олио, а бронзови плоскости служели за светоотразители. който благодарение на система от огледала се е отразявал навътре в морето. Александрийският фар е бил разрушен от две мощни земетресения - през 700 и 1100 г.

Голяма част от материалите послужили за градските строежи, а на мястото на основите през 1480 г. мамелюкски султан построил малка джамия и крепост, наречена „Кайтбей“, останала до наши дни.

Тържествено фарът е открит през 279 г.пр.Хр. по време на управлението на Птолемей II. Фарът е представлявал кула с височина 180 метра и за времето си е бил от най-високите конструкции, създадени от човека.

Негов архитект е Сострат Книдски. Изграждането на фара е отнело 5 години. Строен с от бели камъни, като е изграден не със сводове, а с трегери. Фарът е бил на три етажа, като най-долу основата е във формата на квадрат с площ 8,5 кв.м. Четирите му стени са били обърнати по посока на четирите посоки на света. Първият етаж е бил висок 57,7 м. Следва вторият етаж с височина 27 и осмоъгълна форма, по направленията на осемте главни вятъра.

На върха си Фарът е имал куполообразна част със статуята на Посейдон. Височината на третата част била 7 м. Фарът е бил и крепост-наблюдателен пост на Александрия. От него можело да се види вражески флот много преди да се приближи до града.

Според легендите, светлината от фара, била използвана за опожаряване на вражеските кораби, което е малко вероятно, поради сравнително слабо развитата технология и оптика по онова време. За да се поддържа огъня, било нужно голямо количество дърва, които били превозвани по спирални стълби около фара с помощта на коне и мулета.

До преди появата на Фара, историята на архитектурата не познавала пример на техническо съоръжение, станало предмет на такава всеобща възхита.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Александрийският фар