Царската библиотека на Александрия (Александрийската библиотека) е построена в началото на III век пр.н.е. в Александрия и е била най-голямата библиотека в древността, а също така и най-големият за своето време център на науката.

Основана е по време на управлението на египетския владетел Птолемей II. В основаването на библиотеката взимат участие Деметрий Фалерски и, вероятно, Стратон от Лампсак. Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 пергаментови свитъка.

Птолемеите издават закон, според който корабите в пристанището трябва да бъдат проверявани и всеки ръкопис, неизвестен на библиотеката, да се прибира. За да навредят на своята съперница - библиотеката в Пергамон, птолемеите забранили износа на нилски папирус.

Пожар през 391 г. изпепелява Александрийската библиотека, като в нея по това време колекцията е възлизала на към 700 000 тома книги на най-великите мислители и писатели на Древния свят. Предполагало се е, че Марк Антоний е дал на Клеопатра повече от 200 000 свитъка за библиотеката. В хранилището Архимед изобретява своята водна помпа, Ератостен изчислява обиколката на Земята, а Евклид открива правилата на геометрията.

Александрийската библиотека е била част от т.нар. „Музейон“ - университет и научноизследователски център, и е представлявала, според изследователите, най-голямото интелектуално дело на династията на Птоломеите.

На това място сега се намира новата библиотека, която може да съхранява около 5 милиона тома и продължава славата на древното книгохранилище. Проектирана от норвежки архитект, тя е изградена под формата на слънчев диск, който залязва във водата. Считана за истински шедьовър на архитектурата на XXI век, внушителната нова библиотека на Александрия е създадена в опит да се възроди славата на оригинала като научно средище, тъй като тя е най-голямата и най-развитата библиотека в арабския свят. Именно Александрийската библиотека помага на древната столица Птолемеите да заеме своето място на картата на света.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Александрийската библиотека