Този поглъщаш вниманието музей в Александрия е дом на бляскава колекция от ценности и скъпоценности на семейството на Фарук – последният крал на Египет. За него няма да се чуят много ласкави неща, поради славата му на човек, обичащ хазарта и жените, станал нарицателен със своята алчност и невъздържан живот.

Кралският музей на бижутата е разположен в бивш палат - Фатма ал-Захра в Зизиния и е считан за архитектурен шедьовър. След детронирането на Фарук, всичките вили и дворци са иззети, но за щастие дворецът Фатма ал-Захра, издигнат от френски и италиански архитекти, оцелява и до наши дни. Колекцията в него е събрана от Мохамед Али и неговите потомци, като освен на скъпоценности е наблегнато и на статуи и картини.

Освен с богатството си отвътре, Кралският музей на бижутата привлича и със своята външна фасада, красиво сгушена в подредена градина, и е атракция сама по себе си. Дворецът има т.нар. „Гръцка зала”, която предлага на вниманието стилизирани псевдокласически фризове и фрески, както и забележителните три бани с изобразени по плочките им различни сцени.

Общото настроение, което се създава по време на обиколката на музея, събужда в посетителя представа за това как богатства са се разхищавали, как едни са живели, а други просто са съществували и човек излиза от Кралския музей на бижутата не просто с представа за история, но и с може би доза благодарност към революционерите, изритали благородниците от леглата им с копринени чаршафи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Кралският музей на бижутата